DROMEC Winches ontwikkelt liersystemen

voor Kooiman Marine Group

Kooiman Marine Group is een onafhankelijke groep van multi-disciplinaire scheepsbouwers in de maritieme sector. In opdracht van Kooiman Marine Group heeft DROMEC Winches speciale liersystemen ontwikkeld voor 2 Water Injection Dredgers (WID) Maas en Mersey van Van Oord.

Active heave

Aan de achterzijde van het schip bevindt zich de U-vormige water injectie pijp. Met deze pijp wordt water geïnjecteerd in de bodem, waardoor sediment loswoelt dat met de stroming wordt afgevoerd. De buizen worden onder een hoek in het water gelaten met behulp van het liersysteem. De lieren zijn uitgerust met active heave besturing, waardoor de buis op dezelfde hoogte blijft boven de bodem en de beweging van de golven wordt gecompenseerd. Per schip zijn 2 zijn twee lieren geïnstalleerd om de injectie buis te positioneren.

Absolute encoder

De elektrische hijslieren hebben elk een elektromotor met een vermogen van 110 kW. De werklast voor het op en neer bewegen van de buizen is 30 ton, met een pieklast tot 40 ton. De houdkracht van het liersysteem bedraagt 45 ton. In geval van nood kan 1 lier de injectiebuis tot aan de waterlijn trekken en kan men naar een veilige locatie varen voor reparatie. Wat dit systeem bijzonder maakt, is dat de lieren met elkaar zijn verbonden door een absolute encoder die de positie van de motoren registreert. Dankzij deze synchronisatie lopen de lieren altijd exact gelijk. In combinatie met active heave betekent dit dat het systeem voortdurend in beweging is. De active heave werklast bedraagt 20 ton, bij een amplitude van 400 mm met een periode van 7 seconden.

Jan Willem, engineer: ‘De besturing van het liersysteem is echt bijzonder voor deze schepen van Van Oord. Met Kooiman Marine Group hebben wij een fijne samenwerking met goede afspraken. Zij hebben ons het vertrouwen gegeven om dit systeem te ontwikkelen, en we hebben als DROMEC Winches kunnen waarmaken wat we beloofd hebben. Het is dan ook mooi dat we nu opnieuw een serie van 4 lieren gaan bouwen voor 2 nieuwe schepen.’

 

Meer over dit project

Meer afbeeldingen

DROMEC winches. Uw beweging in goede handen.

Dynamisch en innovatief in liersystemen, besturingen en software. Met ons enthousiaste team werken wij aan de ontwikkeling van kleine tot zeer  grote & complexe systemen waarbij de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak worden gesteld. Ook afname- en keuringsinstanties zoals DNVGL, BV, ABS, Lloyds zijn bij ons kind aan huis waardoor uw lieren en systemen volledig bij ons kunnen worden afgenomen samen met u. 

Het begint vaak met een goed idee, het liefst op een kladpapiertje. Na een eerste overleg werken wij één of meerdere voorstellen uit inclusief een richtprijs en praatplaatje. Hierin blijft uw idee of op te lossen probleem altijd centraal staan. Indien het gevoel aan beide kanten goed is gaan we van start. Door de in eigen huis ontwikkelde en geschreven project software blijft uw project van begin tot eind volledig in beeld en onder controle inclusief de planning en levertijd. Daarnaast zijn wij LloydsRegister ISO 9001 gecertificeerd.

Over Dromec Meer over Dromec Winches