DROMEC winches ontwikkelt spudpaalsysteem

voor Van der Straaten

Aannemingsmaatschappij bedrijf Van der Straaten B.V. is specialist op het gebied van grond- weg en waterbouw in binnen- en buitenland. Voor werkzaamheden op of aan het water maakt het bedrijf gebruik van een zeegaand ponton Dolphin met daarop een 250T rupskraan en accommodatie. DROMEC winches heeft voor het situeren van dit ponton een spudpaalsysteem ontwikkelt.

 

Spudpaalsysteem

 

Met name in Nederland zijn er diverse locaties omgeven door water, waar werkzaamheden verricht moeten worden. Van der Straaten heeft in samenwerking met DROMEC winches nagedacht over een stabiel spudpaalsysteem, waarbij het ponton in complexe situaties kan blijven liggen of gemakkelijk verplaatst kan worden. Bij dit systeem kunnen de twee spudpalen uitwisselbaar op 4 posities in het ponton worden ingezet. Aan de beide spudpalen van per stuk 30 m lengte en een gewicht van 30 ton, zitten tandheugels. Deze worden met behulp van een tandwielaandrijving op het ponton omhoog gehesen, of de bodem in geduwd. Afhankelijk van het type werkzaamheden kan men de positie van de spudpalen vrij kiezen, hetgeen het inzet gebied van het ponton aanzienlijk vergroot.

 

Floating modus

 

Bijzonder aan dit systeem is de hoge kracht waarmee de spudpaal de grond in wordt gestuwd. Per elektrische aandrijving wordt gebruik gemaakt van een nominale kracht van ca 15 ton en een piekkracht van 30 ton. Omdat er gebruik gemaakt wordt van 2 aandrijvingen per spudpaal, komt dit neer op een piekbelasting van samen ca 60 ton. De speciale remconstructie op de motor zorgt voor de zogenaamde floating modus, zodat het ponton op en neer mee beweegt in het geval van golfslag of bij eb en vloed.

 

Besturingssysteem

 

De besturing en bijbehorende software is door DROMEC winches intern ontwikkeld en gebouwd. Op afstand is het mogelijk om het systeem vanuit een centrale kast te bedienen. Ook de spudpalen kunnen dan gelijktijdig bediend worden. Tevens zit op elk van de 4 posities een bedieningskast. Interessant detail is dat de punt van de spudpaal in principe altijd onder het ponton uitsteekt, maar in de programmering een functie is opgenomen dat als men door ondiep water gaat, de paal naar boven geleid wordt. De sensoren zorgen er zo voor dat het systeem beveiligd is.

 

Jan Willem, engineer:
‘Nederland is sterk in projecten voor waterbouw. Met een stijgende zeespiegel, getijden en heftige weersomstandigheden blijft dit een uitdaging.
Mooi aan dit project is dat we in samenspraak met Van der Straaten een systeem ontwikkelt hebben waarbij het bedrijf in complexe situaties het ponton kan situeren en de werkzaamheden kan verrichten.’

Spreek af met onze specialisten voor besturingstechniek op maat!

Meer afbeeldingen